In vremea calatoriilor restrictionate iti oferim ocazia de a calatori in destinatii literare exotice, sa descoperi personaje pe care le vei indragi. Astfel vei putea calatori tot timpul: de pe canapea, din pat, de pe balcon, de la birou.

Calatoritul catre cele mai exotice destinatii e doar la cateva click-uri distanta. Alege unde vrei sa mergi, comanda cartea pe care vrei sa o citesti si asa vei putea calatori astazi.

Ti-am pregatit o lista cu 12 destinatii exotice unde poti calatori fara nicio restrictie. Enjoy!

1. Sri Lanka

“Soția plantatorului de ceai” Dinah Jefferies

Principalii protagonisti ai romanului “Sotia plantatorului de ceai” sunt o tanara femeie, Gwen si sotul acesteia Laurence, un prosper plantator de ceai din Ceylon (Sri Lanka de astazi).
Cititorul este transportat intr-o atmonsfera plina de culori, sunete si miresme inca din prima parte a romanului.
Lucrurile nu se intampla asa cum spera tanara sotie Gwen, desi incearca sa fie o sotie buna, Laurence pare distant si cu gandul la prima sotie si copilul pe care il avea cu aceasta, amandoi decedati in conditii misterioase.
Se intampla multe lucruri si sunt multe de descoperit iar secretele protagonistilor sunt bine ascunse.
“Sotia plantatorului de ceai” este o carte pe care citesti cu inima, implicata total si cu pumnii stransi.

2. Japonia

Memoriile unei gheise” – Arthur Golden

“Memoriile unei gheise” este considerata o bijuterie de carte cu un subiect captivant, gratie lumii necunoscute a gheiselor care nu pot trai cu sufletul ci traiesc cu si prin trupul lor.

O fetita de 9 ani pe nume Chiyo este vanduta unei okiya pentru a invata tainele gheiselor si a deveni o sursa de venit pentru stapana casei. Viata ii devine si mai complicata deoarece o intalneste pe Hatsumomo, cea mai cautata gheisa din Gion care, vazandu-i potentialul micutei Chiyo, ii face viata cat de grea poate.
Odata cu intrarea in ucenicie Chiyo primeste numele de Sayuri si ii sunt explicate efectele pe care orice gest al ei il are asupra oricarui barbat.
Ar fi multe de povestit despre durerile, tristetile si activitaile pe care Sayuri le face pe parcursul cartii, dar va las si pe voi sa le descoperiti.

3. Argentina

“Ce-am pierdut in foc” – Mariana Enriquez

Universul creat de Mariana Enriquez este unul populat cu femei, dar este nelinistittor, diabolic, straniu.
Jurnalista de meserie, multe din prozele scrise de Enriquez pleaca de la intamplari adevarate din frumusetea si coruptia Argentinei.
Autoarea cauta un adevar mai profund – si mai tulburator – decat cel permis de regulile stricte ale realismului. “Ce-am pierdut in foc” este considerata de critici o carte exploziva si fascinanta, exceland in grotesc si cel mai negru umor.

4. Kenya

“Indragostita de un masai“- Corinne Hofmann

Corinne, o tanara care lucra la un magazin de haine in Elvetia si ducea un trai decent, a plecat intr-o vacanta in Kenya alaturi de iubitul ei Marco iar acolo s-a indragostit la prima vedere de un masai pe nume Lketinga.
Indragostita pana peste cap aceasta a renuntat la toata viata ei de pe continentul european si s-a mutat in Kenya pentru a ramane cu Lketinga.
Dupa multe piedici si birocratie, aceasta se muta in Kenya si se marita cu Lketinga, ramane insarcinata si pe parcursul sarcinii se imbolnaveste pe rand de malarie si hepatita.
Deși cei doi abia se pot înțelege cu limba engleză, iubirea se manifestă cu adevărat la începutul relației lor, dar pe parcurs lucrurile se schimba. Corinne nu mai suporta sa doarma pe pamant si sa ii lipseasca lucrurile ce i se pareau la ordinea zilei in tara ei natala, gelozia si neincrederea lui Lketinga.

5. Noua Zeelanda

“In tara norului alb” – Sarah Lark

“In tara norului alb” este o saga de familie plina de culoare ce are loc in Noua Zeelanda.
Doua tinere calatoresc spre Noua Zeelanda pentru a incepe o viata noua – sunt promise ca sotii unor barbati pe care nu i-au cunoscut niciodata.
Gwyneira este promisa ca sotie fiului unui bogat “baron al oilor” iar Helen se va casatori cu un fermier. Inainte de plecare Noua Zeelanda le-a fost descrisa ca un paradis, dar oare isi vor gasi fericirea la celalalt capat al lumii?

6. Africa de Sud

“Born a crime“- Trevor Noah

Trevor Noah este un comendian nascut in Africa de Sud, mutat in Statele Unite ale Americii care a devenit cunoscut publicului larg dupa ce a devenit prezentatorul emisiunii The Daily Show. 𝑩𝒐𝒓𝒏 𝒂 𝑪𝒓𝒊𝒎𝒆 nu e atat o autobiografie, cat o colectie de povesti din copilaria lui Trevor Noah. Pe alocuri pare chiar personaj secundar in umbra mamei sale, care se dovedeste a fi adevarata inima a cartii. O lectura usoara, dar informativa pentru cei interesati de situatia rasiala din Africa de Sud si viata in Apartheid, dar si o poveste despre personaje reale de o incredibila putere si motivatie. Trevor ofera umorul caracteristic situatilor haioase, dar acorda gravitatea necesara momentelor serioase care i-au inlfuentat viata. As recomanda aceasta carte si iubitorilor de fictiune, si adeptilor non-fiction, pentru ca se gaseste in ea cate ceva pentru fiecare.

7. China

“Dragostea florii de bujor” – Lisa See

Romanul “Dragostea florii de bujor” este inspirat dintr-o poveste reala ce a avut loc in China secolului al XVII-lea.
Conform traditiei chineze de la data aceea, Floare-de-bujor trebuia sa se casatoreasca cu un barbat ales de tatal ei, barbat pe care nu il cunostea.
In dar de ziua ei, Floare-de-Bujor primeste cadou de la tatal ei reprezentatia unei opere din literatura chineza, Pavilionul Bujorului. Aceasta vede spectacolul din spatele unui paravan impreuna cu celelalte femei, izolate de barbati. Totusi, Floare-de-Bujor reuseste sa vada un tanar de care se indragosteste si se intalneste cu el pe ascuns.
In momentul cand tatal ei anunta casatoria, aceasta nici nu doreste sa il vada pe viitorul ei sot urmand zile in care refuza sa manance si se gandeste doar la Pavilionul Bujorului.

8. Iordania

“Maritata Cu Un Beduin” – Marguerite Van Geldermalsen

Marguerite van Geldermalsen, o femeie de origine neozeelandeza s-a casatorit cu un beduin in Petra si a trait alaturi de el in grota unde au avut si crescut copii abia spre final mutându-se într-una din casele de la Umm Sayhoun.

Intr-adevar cartea nu este o capodopera literara, insa este scrisa onest si cu discretie fara sa intre in detaliile amoroase. Este un bun jurnal pentru curiosii ce vor sa afle cum traiau beduinii in grotele din Petra, cum gateau, cum isi organizau viata, cum se spalau sau ce faceau atunci cand aveau probleme de sanatate

9. Afghanistan

“Splendida cetate a celor o mie de sori” – Khaled Hosseini

“Splendida cetate a celor o mie de sori” este genul de carte care te consuma interior si care ramane cu tine mult dupa ce o termini.
Cartea este dominata de prezenta feminina, avand in prim plan doua femei, Mariam si Laila. Cele doua au personalitati foarte diferite: Mariam are niste origini foarte modeste, ramane orfana de mama de tanara, in vreme ce tatal sau nu vrea sa o recunoasca drept copil legitim, asa ca atitudinea ei este tot timpul una supusa, timida, fara a avea pretentii la nimic, si cu o oarecare neincredere in sine. Laila, pe de alta parte, provine dintr-o familie bine inchegata de intelectuali, care o incurajeaza sa se dezvolte, sa studieze, si ii lasa o libertate destul de mare fata de familiile traditionale de Afghani, asa ca este un personaj puternic, increzator in fortele proprii, energic si liber.
Povestea celor doua personaje principale care ajung sa devina prietene la un moment dat este spusa pe fundalul unui Afghanistan condus de sovietici, mujahedini si talibani si prezinta conditia femeii musulmane in acele vremuri.

10. Palestina

“Dimineti in Jenin” – Susan Abulhawa

“Dimineti in Jenin” este povestea unei familii palestiniene desfasurata pe patru generatii pornind de la viata lor linistita din Ein Hod, un sat vechi palestiniant pana cand in anul 1948 sunt fortati sa isi gaseasca adapostul intr-o tabara de refugiati din Jenin.

„O carte curajoasa care ne aminteste de istoria unei natiuni si a unui popor slujindu-se de povesti comune de viata, petrecuta uneori in circumstante neobisnuite. Fara sa urmareasca senzationalul, romanul lui Susan Abulhawa da si impresia unui documentar care lasa evenimentului istoric libertatea sa vorbeasca de la sine.” (The Guardian)

11. Arabia (Yemen-ul de azi)

“Sub Luna de sofran” – Nicole C. Vosseler

“Sub luna de sofran” este o poveste de dragoste scrisa cu sensibilitate, plina de emotii care te poarta in locuri exotice si indepartate. Cartea te poarta intr-o calatorie ce porneste din Londra, trece prin Aden, prin Arabia si se termina in Egipt.
Maya este personajul principal al cartii, o englezoaica indrazneata si curajoasa, libera de conventiile impuse de timp.

Visul ei cel mare este sa calatoreasca spre Orient, insa in secolul al XIX-lea femeilor nu le era permis sa calatoreasca singure, astfel ca profita de singura ei sansa si se casatoreste cu un ofiter care urmeaza sa plece in Orient.
Ajunsa acolo isi da seama ca viata in Est nu este asa cum si-a imaginat, traind un cosmar din momentul in care este rapita de beduini. Cosmarul se transforma intr-o aventura palpitanta iar destinul ei va fi marcat de Rashad, seful de temut al celor care au rapit-o.

„O femeie și un bărbat , departe de toate noțiunile omenești de bine și rău, dnicolo de granițele trasate de om.Două suflete care se găsiseră, fără să se fi căutat.”

12. India

“Copiii din miez de noapte” – Salman Rushdie

Romanul Copiii din miez de noapte este povestea celor 1001 copii nascuti la miezul noptii dintre 14 si 15 august 1947, cind India isi proclama independenta fata de Marea Britanie.
Toti acesti copii sint inzestrati cu puteri supranaturale, iar romanul urmareste indeaproape destinele a doi dintre ei: Saleem, fiul nelegitim al unei femei hinduse sarace, si Shiva, singurul mostenitor al unei familii musulmane instarite; cele doua destine se incruciseaza in chip straniu in clipa in care copiii sint schimbati la nastere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *