Acum când petrecem mult mai mult timp blocați în casă în contextul Covid-19, cititul a devenit una din îndeletnicirile la îndemâna oricui pentru a ne lua gândul de la situația actuală, a ne relaxa și a ne umple timpul cu ceva util și care ne va prinde bine pe termen mediu și lung.
Am pregătit o listă de 20 de cărți numai bune de citit în această perioadă și sper că te vor ajuta să treci cu bine peste momentele de stres și incertitudine.
1. “Dragoste în vremea holerei” de Gabriel Garcia Marquez
Dragoste în vremea holerei” este considerată una dintre cele mai frumoase și tragice povești de dragoste ale tuturor timpurilor.
Florentino Ariza şi Fermina Daza au trăit o frumoasă poveste de dragoste în tinerețe, însă viața e mereu plină de surprize. Atunci când Fermina se hotărăște să se mărite cu un doctor bogat, Florentino simte că viața lui a luat sfârșit. Deși reușește să îsi găsească echilibrul devenind un om de afaceri de succes si având 622 de relații amoroase, dragostea lui pentru Fermina rămâne la fel de puternică.
După 50 de ani, 9 luni si 4 zile sentimentele continuă să dăinuiască în inimile celor doi, ajunși acum la bătrânețe. Oare li se va oferi șansa unui nou început?
2. “Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood
Povestea slujitoarei este o distopie sumbră considerată de mulți un roman răscolitor. Acțiunea are loc într-un viitor deloc îndepărtat, unde este instaurat un regim teocratic creștin ce ajunge să priveze toate femeile de libertate și drepturi.
Offred face parte din prima generație a “uterelor umblătoare”, o castă a Slujitoarelor, femei de rang inferior, cărora le revine rolul de a purta copii și să-i nască în locul stăpânelor infertile.
3. “Scandalul” de Fredrik Backman
În lipsa activităților economice care să îl susțină, orașul Bjornstad aflat lângă pădure, începe să decadă. Hocheiul rămâne singura activitate importantă, dupa ce școlile s-au împuținat iar mulți locuitori s-au mutat în alte orașe mai mari.
Fiind singura metodă de atragere a investitorilor și construcției de noi școli, patinoare, mall, toată lumea din oraș respira hochei – de la cei mici, până la cei mari.
Pentru a avea parte de o viață mai bună, echipa de juniori trebuia să câștige finala de hochei din acel an. Și toate păreau că merg conform planului, echipa câștigă semifinala iar pentru a sărbatori, Kevin organizează o petrecere. Doar că lucrurile iau o altă întorsătură, astfel că nimic nu va mai fi la fel. În noaptea petrecerii Kevin și Maya urca la etaj, în camera tânărului de 17 ani. După aceasta noapte, visurile lor sunt pe cale de a fi sfărâmate.
4. “Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” – Yuval Noah Harari
Sapiens este o carte captivantă, provocatoare ce prezintă drumul de la ceramica primitiva la inteligența artificială.
Yuval Noah Harari susține că noi funcționăm cel mai bine în grupuri de maxim 150 de persoane, fiind ființe sociale și doar cu ajutorul bârfei am reusit să locuim în grupuri relativ mari.
Există dovezi care susțin că Sapiens este singura specie de oameni care a putut să se unească în grupuri mari și se adunau în triburi ca să doboare cetele de animale.
În carte sunt explicate intr-un mod fascinant fiecare etapă a umanitatii pe Terra, Harari explicând cu tâlc și pe intelesul tuturor evenimentele și implicațiile lor pentru om.
5. “Secretele succesului. Ed. a III-a” – Dale Carnegie
Dale Carnegie este unul dintre cei mai bine vânduți autori din toate timpurile. Tot el spunea că “succesul înseamnă să obții ceea ce vrei, iar fericirea inseamnă să vrei ceea ce ai obținut”.
Dar ce își doresc oamenii? Unii își doresc o carieră de succes, alții o familie împlinită, un trai decent. Considerată cea mai de succes carte motivațională din toate timpurile, din “Secretele succesului” poți învăța de ce e bine să faci complimente dezinteresate, cum să devii un interlocutor agreabil, cum te ajuți ajutându-i pe ceilalți sau când e cazul să te retragi dintr-o dispută.
6. “Conversații cu Dumnezeu” – Neale Donald Walsch
Fiecare dintre noi și-a pus la un moment dat întrebari de genul “Cine sunt?” sau “Care este scopul meu pe acest Pământ”.
Pentru partea materială găsim mereu răspunsuri legate de existența noastră: dorim un viitor mai bun, o familie împlinită, o căsuță a noastră. Dar te-ai gândit vreodată, sufletul tău ce-și dorește?
Se spune despre cartea “Conversații cu Dumnezeu” că a schimbat viețile multor oameni făcându-i să înțeleagă scopul lor pe Pământ, să își aducă spiritul în materie pentru a creea o evoluție spirituală.
Citind cartea vei ințelege cum să comunici cu sufletul tău, aflii că nu exista păcat în fața lui Dumnezeu ci doar călcări pe suflet. În concluzie, cartea te va ajuta să găsești răspunsurile la întrebările legate de existența ta.
7. “Splendida cetate a celor o mie de sori” – Khaled Hosseini
“Splendida cetate a celor o mie de sori” este probabil cea mai intensă carte pe care am citit-o vreodată, scrisă de Khaled Hosseini cel pe care îl consider unul dintre autorii mei preferați.
Acțiunea cărții are loc într-o țară despre care nu cunoaștem multe lucruri, decat ce aflam la știri: Afganistan. La fel ca in buletinele de știri, și în carte, Afganistanul este prezentat tot pe timp de razboi.
“Splendida cetate a celor o mie de sori” este fascinantă pentru cei care vor să înțeleagă urmările războiului, dar și condiția femeii dintr-o țară arabă.
8. “Jurnalul fericirii” – N. Steinhardt
Nicolae Steinhardt, scriitor, călugar și jurist a fost închis impreună cu alți intelectuali români din cauza nesupunerii asupra statului român.
“Jurnalul fericirii” este o carte în care este prezentată viața autorului atât înainte, cât și în timpul închisorii. În carte, Steinhardt propune trei metode de a-ți duce existența, accentul fiind pus pe libertatea mintală care te va ajuta să fii greu de amenințat sau intimidat.
“Jurnalul fericirii” este considerat un manifest al vieții, unde umanitatea se întâlnește cu Dumnezeu la răscrucea propriilor greșeli si experiențe.
9. “Pacienta tăcută” – Alex Michaelides
“Pacienta tacuta” este considerat de multi thrillerul anului, toti cei care au reusit sa o citeasca fiind incantati si considerand-o cea mai buna carte citita in ultima perioada.
Povestea te atrage imediat, fiind frumos scrisa si cu o intriga perfecta.
Cartea este scrisa la persoana intai din perspectiva unui psihoterapeut in varsta de 42 de ani, firul narativ fiind intercalat cu cateva insemnari din jurnalul Aliciei Berenson.
Alice Berenson este cea care a devenit celebra atunci cand si-a impuscat sotul fara motiv si a ramas complet tacuta tot timpul de atunci.
10. “Zuleiha deschide ochii” – Guzel Iahina
Zuleiha este o tanara femeie casatorita cu un sot autoritar si cu o soacra obsedata de fiul ei.
Zuleiha a fost mama a patru fete care i-au murit la varste fragede, dar ea a ramas convinsa ca totul s-a facut din voia lui Allah.
Toate convingerile Zuleihei sunt date peste cap atunci cand sotul ei este ucis de un ofiter din armata rosie, astfel ca ea afla ca este insarcinata cu al cincilea copil in trenul in care s-a urcat, fiind deporata in Siberia.
11. “Omul în căutarea sensului vieții” – Viktor E. Frankl
Scrisa de Viktor Frankl, “Omul in cautarea sensului vietii” descrie experientele pe care le-a trait autorul in lagarele de concentrare naziste, experiente care l-au facut sa realizeze cat este de important pentru un om sa isi gaseasca sensul in toate formele existentei sale.
Una dintre ideile esentiale din cartea “Omul in cautare sensului vietii” este ca fericirea nu poate fi doar un obiectiv, ea vine ca urmare a modului in care iti traiesti viata. Niciun om nu ar trebui sa fie rau, chiar daca omul este capabil sa faca mult rau.
12. “Puterea prezentului. Ed.6” – Eckhart Tolle
Cred cu tarie ca este foarte important sa traim in prezent si sa nu ne traim viata curprinsi de remuscarile trecutului sau fascinati de viitor.
Cartea “Puterea prezentului” iti ofera sfaturi practice cum sa traiesti viata in momentul prezent, fiecare moment pe care il petreci regretand trecutul sau ingrijorandu-te pentru viitor este un moment pierdut.
Ne petrecem prea mult timp gândindu-ne la ceea ce ne-a zis sau ne-a făcut cineva, lucru care ne amplifică sentimentul de durere. Nu putem preveni ca anumite lucruri să ne facă rău, dar putem decide cât de mult ne va afecta.
13. Stoicii: Epictet – Manualul. Marcus Aurelius – Meditatii
Epictet – Manualul. Marcus Aurelius – Meditatii sunt considerate cele doua lucrari fundamentale ale filosofiei stoice.
Cuvantul “stoic” ne duce cu gandul la o persoana care ramane calma in momentele de presiune sau in conditii grele. Insa, cei trei piloni ai stoicismului sunt: virtutea, toleranta si autocontrolul.
Nu poti detine intotdeauna controlul asupra a ceea ce ti se intampla, insa depinde de tine cum reactionezi la aceste lucruri.
Nelson Mandela in timpul anilor de inchisoare s-a inspirat din “Meditatii” de Marcus Aurelius militand pentru egalitatea rasiala din Africa de Sud.
14. “O mie nouă sute optzeci și patru” – George Orwell
“O mie noua sute optzeci si patru” este un roman politic scris in 1984 cu o actiune ce are loc intr-un viitor distopic. Personajul principal este Winston Smith, un intelectual aflat sub opresiunea guvernului totalitar al Oceaniei.
Datorita dorintei de intimitate, Winston incepe sa scrie pe ascuns intr-un jurnal despre trecutul si prezentul real. Aflandu-se despre “grozavia” lui, acesta este trecut in categoria persoanelor carora le trebuie spalate creierele. Oriunde esti, fratele cel mare sta cu ochii pe tine.
15. “Arta manipulării” – Kevin Dutton
“Arta manipularii” este considerata centura neagra la controlul mintii. Cartea exploreaza tot ceea ce ne poate invata stiinta in materie de persuasiune.
Puterea manipularii poate schimba intr-o secunda decizia pe care o iei, de multe ori intamplandu-se sa fim manipulati de cei din jur sa facem ce le place, renuntand la ceea ce ne place noua.
16. “Serotonină” – Michel Houellebecq
“Serotonina” este una dintre cele mai asteptate carti in primele trei luni fiind vanduta in peste 500.000 de exemplare.
Cartea este caracterizata ca fiind comica, melancolica si miraculoasa si il are ca personaj principal pe Florent Claude Labrouste, un depresiv dependent de Captorix, un medicament ce creste nivelul de serotonina din organism.
Acesta alege sa renunte de la viata sociala si prieteni si refugiaza in hoteluri unde exista camere pentru fumatori.
17. “Arta subtilă a nepăsării” – Mark Manson
„Cartea asta nu vă învață cum să acumulați lucruri sau să aveți succes, ci mai curând cum să pierdeți și cum să renunțați. Vă învață să vă pese mai puțin. Vă învață să nu încercați.”
“Arta subtila a nepasarii” este una dintre putinele carti de dezvoltare personala realista care te mentine cu picioarele pe pamant si nu te face sa te simti “special” ca mai apoi sa ajungi depresiv in cazul in care nu iti poti atinge obiectivele nerealiste pe care ti le-ai impus.
18. “150 de activități Montessori pentru acasă” – Sylvie D’esclaibes, Noemie D’esclaibes
Cartea “150 de activitati Montessori pentru acasa, pentru copiii intre 0 si 6 ani” ofera atat parintilor cat si profesorilor un ghid ce isi propune sa ajute la dezvoltarea increderii in sine si a independentei copiilor.
Maria Montessori exprima ca fiecare copil este unic in felul lui si are propria personalitate si propriile calitati. Aceste activitati vor contribui la dezvoltarea imaginatiei si curiozitatii copiilor.
19. “Micul Prinț” – Antoine de Saint-Exupery
Probabil ai crede ca “Micul Print” este o carte pentru copii de clasa a treia despre un baiat micut si naiv de pe alta planeta si calatoriile sale intergalactice.
Problemele prezente in societate este motivul pentru care Antoine de Saint-Exupery critica atat de dur adultii, nu mai este important sa mirosim o floare sau sa privim stelele ci suntem atat de obsedati de numere. De fapt, ne dorim lucruri pentru care luptam si cand le obtinem realizam cat de inutile sunt.
Nu ai niciun motiv pentru care sa nu o citesti 🙂
20. “Ciuma” – Albert Camus
Actiunea romanului se petrece in Oran, un oras algerian care s-a confruntat de mai multe ori cu epidemia de ciuma.
La inceputul anilor 1940 orasul este in plina epidemie de ciuma iar cel care intervine in ajutorarea oamenilor este doctorul Bernard Rieux, autoritatile estimand gresit gravitatea situatiei.
Pe zi ce trece numarul cazurilor de imbolnaviri creste, astfel ca Rieux ajunge in situatia de a constata si nu de a vindeca.
Autorul atinge foarte multe subiecte de la modul cum reactioneaza populatia pana la reactia autoritatilor si sentimentele cu care se confrunta oamenii religiosi sau mai putin religiosi.
Intr-un final epidemia are un sfarsit.
Am citit si eu cateva dintre ele si au fost foarte bune ,in special Zuleiha deschide ochii. Cartea aceasta m-a impresionat pana la lacrimi
Hei, intr-adevar foarte faina “Zuleiha deschide ochii”, insa cartea la care am plans a fost “Splendida cetate a celor o mie de sori”. Daca nu ai citit-o, o recomand 🙂
Nu am avut ocazia sa citesc din cartile sale,dar am vazut cartea aceasta la biblioteca asa ca sper sa o pot imprumuta
Multumim de sugestii. Pe cateva dintre ele le-am citit deja.
As vrea sa ma inscriu la concurs